Srijeda, 22 Veljača 2012 08:53

Sv. Kata priredila vjenčanje pod maskama

Napisao/la Velimir Brkić - Zadarski list

U Zemuniku je gotovo zamrla tradicija karnevala u odnosu na sela u priobalju i na otocima. Međutim, i to se mijenja zahvaljujući ponajprije vrijednim članovima KUD-a Sveta Kata i predsjedniku Marka Alvira. Maškare su na velika vrata u nedjelju prijepodne ušle i do kasnog poslijepodneva u potpunosti zavladale Zemunikom.

Najljepši običaji ovog kraja su oni koji se odnose na vjenčanja, maškare, a poseban su doživljaj kola koja se igraju na raznim prigodama. Mladoženja, nevjesta, kumovi, tridesetak svatova, najbolji cvitaraš od Nina do Knina Josip Jole Sakić, koji je cvitare zamijenio harmonikom, svadbena kola, policijsko osiguranje i svadbeno karnevalska povorka zavirila je u svaku kuću, posjetila svakog domaćina. Pritom su ih darivali vinom, jajima, suhim mesom i ponekom kunom.

Tijekom ophodnje promovirali su maškaranu ekologiju, da bi se vrhunac dogodio na igralištu u središtu Zemunika Donjeg, uz bogatu okrjepu, ples i pjesmu.

Pročitano 605 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 11 Ožujak 2016 08:57

 

Cilj udruge je promicanje i očuvanje tradicijske baštine Zemunika.
Zaljubljenici u zemuničku, hrvatsku etnobaštinu svojim će radom u KUD-u čuvati i njegovati bogatu narodnu baštinu od zaborava prenoseći je pritom mlađim naraštajima.

Prvi predsjednik KUD-a: Marko Alvir