Ponedjeljak, 04 Kolovoz 2014 08:48

Povodom blagdana "Gospa od Sniga" održana "Večer folklora"

Napisao/la R.I. 057

Večer folklora u Kukljici održana u nedjelju 3. kolovoza započela je pjesmom „500 god.Gospe od Sniga" koju je izveo domaćin i organizator KUD „Kukljica" a tekst pjesme napisala mještanka Kukljice Ane Jaša.

Nakon uvodne pozdravne riječi voditeljice programa Vesne Benić svim posjetiteljima sa nekoliko prigodnih riječi obratio se i načelnik Općine Kukljica Marin Boško. Program „Večeri Folklora" bio je bogat folklornom kulturnom baštinom, tradicijom izvornih pjesama i kola ne samo mjesta Kukljice već i gostujučih KUD-ova „Rovišće" iz Rovišća pokraj Bjelovara, KUD-a „Sv.Kata" iz Donjeg Zemunika, KUD-a „Družina Pag" sa otoka Paga i Udruge „Điran" iz mjesta Ugljan.

U dijelu programa KUD-a „Kukljica" koji je uz seosko kolo izveo pjesmu „Kad obučem bilu košuljicu", "Siv sokole", "Divojka je garoful goila", "Još ni rujna zabilila zora" i kukljiškog stupaškog kola „Ja u kolu a moj dragi vani",

najveću pažnju privukli su najmlađi članovi kukljiška djeca koja su također zaigrala stupaško kolo i zaslužila veliki pljesak prisutne publke.

Gostujući KUD „Rovišće" iz okolice Bjelovara izveo je splet kola bilogorskog kraja pod nazivom „Tko'j za kolo", a svojom su pjesmom i kolom uz pratnju instrumenata te odličnom koreografijom folklora kontinentalnog dijela Hrvatske oduševili sve posjetitelje posebno bodule.

Nakon „Rovišća" KUD „Družina" iz Paga izveo je izvorni Paški tanac prepoznatljiv pljeskanjem ruku gdje mladići i djevojke izvijaju bokove prema naprijed udarcima pete o pod i glasovnim naredbama. Publika je imala prilike pogledati i koreografiju spleta zemuničkih napjeva i kola uz prikaz starog načina prerade vune uz muško pjevanje pod bas, mix ženskih napjeva, kola šerabe, šetnju i kukulešće uz pratnju usne harmonike i poskočica koju je izveo gostujući KUD „Sv.Kata" iz Donjeg Zemunika. Još jedan od zanimljivih gostiju „Večeri folklora" bila je i udruga „Điran" iz Ugljana koja posebnu pažnju polaže na radu s mladima kako bi se očuvala kulturna baština. Tako su ugljanske učenice izvele ugljansko kolo sa starom izvornom pjesmom „Divojka pod borun zaspala".

„Večer folklora" povodom 500 god. "Gospe od Sniga" završila je pjesmom „Opet ću doći u Kukljicu" autora teksta, glazbe i aranžmana Marinka Ruševa Bepa koju je izveo organizator KUD „Kukljica". Ante Dragi Bilan predsjednik KUD-a „Kukljica" zahvalio se svim gostujućim KUD-ovima, zaželio im da i nadalje njeguju tradiciju i običaje svojih mjesta te pripremio za goste prigodne poklone.

 

Pročitano 710 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 11 Ožujak 2016 08:53

 

Cilj udruge je promicanje i očuvanje tradicijske baštine Zemunika.
Zaljubljenici u zemuničku, hrvatsku etnobaštinu svojim će radom u KUD-u čuvati i njegovati bogatu narodnu baštinu od zaborava prenoseći je pritom mlađim naraštajima.

Prvi predsjednik KUD-a: Marko Alvir