Na Trgu Petra Zoranića održala se večer Smotre folklora Zadarske županije koju već petu godinu zaredom organizira Narodni muzej Zadar, kao jedno od događanja kulturne manifestacije pod nazivom Etno Dani.

Ponedjeljak, 01 Rujan 2014 09:14

Na državnu smotru folklora ide KUD Sveta Kata

Napisao/la

IZVJEŠTAJ STRUČNOG POVJERENSTVA O 3. SMOTRI FOLKLORA
ZADARSKE ŽUPANIJE

Stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Tvrtko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, mr. Ivo Brkić, vanjski suradnik Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i dr.sc. Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, ugodno su iznenađeni velikim brojem mladih članova u gotovo svim kulturnoumjetničkim društvima.

Ponedjeljak, 04 Kolovoz 2014 08:48

Povodom blagdana "Gospa od Sniga" održana "Večer folklora"

Napisao/la

Večer folklora u Kukljici održana u nedjelju 3. kolovoza započela je pjesmom „500 god.Gospe od Sniga" koju je izveo domaćin i organizator KUD „Kukljica" a tekst pjesme napisala mještanka Kukljice Ane Jaša.

Nakon uvodne pozdravne riječi voditeljice programa Vesne Benić svim posjetiteljima sa nekoliko prigodnih riječi obratio se i načelnik Općine Kukljica Marin Boško. Program „Večeri Folklora" bio je bogat folklornom kulturnom baštinom, tradicijom izvornih pjesama i kola ne samo mjesta Kukljice već i gostujučih KUD-ova „Rovišće" iz Rovišća pokraj Bjelovara, KUD-a „Sv.Kata" iz Donjeg Zemunika, KUD-a „Družina Pag" sa otoka Paga i Udruge „Điran" iz mjesta Ugljan.

Utorak, 24 Lipanj 2014 08:28

KUD Sveta Kata nastupio u Donjem Vidovcu

Napisao/la

KUD Sveta Kata započeo je sezonu nastupa u 2014.g.
Nakon nastupa u Ogorju i Ražancu, na malo dulji put krenuli su u subotu 14.06. i to u Međimurje, točnije u mjesto Donji Vidovec, kako bi uveličali proslavu zaštitnika njihova mjesta Svetog Vida.

U okviru manifestacije održan je i prikaz ispiranja zlata na rijeci Dravi, kao i posjet mjesnom muzeju.

Utorak, 25 Lipanj 2013 08:23

Nastup KUD-a povodom Dana državnosti

Napisao/la

U organizaciji Zadarske županije, u suradnji s Gradom Zadrom, u utorak, 25. lipnja 2013. godine, povodom Dana državnosti na Poljani pape Ivana Pavla II. nastupio je kulturno-umjetničko društvo Sv. Kata iz Zemunika.

Svojim nastupima simbolično su proveli publiku kroz Zadarsku županiju te uveličali proslavu Dana državnosti.

Nastup je održan u sklopu tjedna Europa u Zadru.

U Zemuniku je gotovo zamrla tradicija karnevala u odnosu na sela u priobalju i na otocima. Međutim, i to se mijenja zahvaljujući ponajprije vrijednim članovima KUD-a Sveta Kata i predsjedniku Marka Alvira. Maškare su na velika vrata u nedjelju prijepodne ušle i do kasnog poslijepodneva u potpunosti zavladale Zemunikom.

Petak, 01 Srpanj 2011 18:00

KUD "SV. KATA" U Međimurju

Napisao/la

Prošlog su vikenda članovi KUD-a „Sv. Kata“ iz Zemunika posjetili mjesto Donji Vidovec kod Čakovca u Međimurskoj županiji. Na poziv tamošnjeg KUD-a i turističke zajednice sudjelovali su na manifestaciji „Puna zdela“ te u 15-minutnom programu prikazali napjeve i kola Zemunika i Ravnih kotara. Domaćine su posebno oduševili svojim šarolikim nošnjama iz razdoblja 19.st., te izazvali prave ovacije među prisutnim gledateljima, a ugovorena je i daljnja suradnja i nastup u Križevcima.

Stranica 1 od 2

 

Cilj udruge je promicanje i očuvanje tradicijske baštine Zemunika.
Zaljubljenici u zemuničku, hrvatsku etnobaštinu svojim će radom u KUD-u čuvati i njegovati bogatu narodnu baštinu od zaborava prenoseći je pritom mlađim naraštajima.

Prvi predsjednik KUD-a: Marko Alvir